יהלומי מעבדה נחשבים ליוקרתיים מאוד והם מבוקשים במיוחד, גם בהשוואה ליהלומים טבעיים שמקורם במכרות עמוקים שנמצאים בלב האדמה. יהלום סינתטי זהה בתכונותיו וביופיו ליהלום טבעי ויש לו יתרונות רבים, שהופכים אותו לבחירה טבעית בענפי תעשייה שונים, אך בעיקר בעולם התכשיטנות.
מהו יהלום סינתטי?
יהלום סינתטי, המכונה גם יהלום מעבדה, נוצר בתהליך טכנולוגי שעובר בקרה צמודה בכל שלב ושלב. בניגוד ליהלום טבעי הוא לא נוצר במעמקי כדור הארץ, אלא באופן מלאכותי באחת משתי השיטות:
· High pressure/high temperature – השיטה הנפוצה ביותר, שנועדה לחקות את התנאים שבהם נוצרים יהלומים טבעיים, אבל תחת תנאי מעבדה.
הגרעין של היהלום, שהוא למעשה שכבה דקיקה של יהלום, מונח בתא גידול ייחודי שנחשף לטמפרטורה קיצונית של 1500 מעלות צלזיוס ולחץ אטמוספרי גבוה פי 50,000 מהלחץ בגובה פני הים. תחת התנאים הללו, מתגבשים אטומים של פחמן סביב גרעין היהלום ויוצרים יהלום גדול יותר.
· Chemical vapor depostion – הכנסת גז עשיר בפחמן לתא גידול שבו נמצא מצע יהלום, בטמפרטורה גבוהה מאוד, עד לפירוק אטומי הפחמן ששוקעים על מצע היהלום, שכבה אחר שכבה, עד ליצירת יהלום.
חשוב להדגיש: יהלומי מעבדה סינתטיים הם יהלומים אמיתיים לגמרי! יהלום הוא למעשה התגבשות של יסוד הפחמן, לכן כל שיטה שבה פחמן מתגבש בתנאים מתאימים של לחץ גבוה וחום עז, בין אם זה תהליך יזום בתנאי מעבדה או במכרה בעומק האדמה, יוצרת יהלום אמיתי.
במה שונה יהלום סינתטי מיהלום טבעי?
יהלומים סינתטיים זהים לחלוטין ליהלומים טבעיים, הן מבחינה פיזיקלית וכימית והן מבחינת המראה שלהם. למעשה, ישנם יהלומים סינתטיים שנחשבים ל”נקיים” וצלולים הרבה יותר מיהלומים זהים בגודלם שמקורם מהטבע.
ההבדל בין השניים טמון בתנאים שבהם הם נוצרים, כאשר יהלומים טבעיים מצריכים עבודה במכרות בעוד תהליך הייצור של יהלומים סינתטיים שומר על איכות הסביבה ולא גורם לניצול של כוח אדם זול.
בנוסף, אורך תהליך הייצור של יהלום סינתטי, קצר בהרבה לעומת התהליך הגאולוגי הארוך שבו נוצר יהלום בטבע – מספר שבועות לעומת תהליך של מיליוני שנים. יתרון משמעותי שיש ליהלום הסינתטי לעומת הטבעי הוא המחיר הנוח, שהופך אותו לנגיש עבור אנשים רבים שחלמו על תכשיט משובץ יהלומים כל חייהם ויכולים סופסוף להגשים את החלום.
יהלומים סינתטיים: למה הם משמשים?
יהלומים שנוצרו במעבדה ונקראים יהלומים סינתטיים, משמשים בעיקר לשיבוץ בתכשיטים וזוכים לפופולריות רבה בזכות היופי שלהם, העמידות שלהם למשך שנים ארוכות והמחיר האטרקטיבי שבו ניתן לקנות אותם.
מלבד תכשיטים, ניתן להשתמש ביהלומי מעבדה גם בענף התעשייה ואפילו למטרות מחקרים מדעיים, הודות לתכונות הייחודיות של היהלום כמו רמת קשיות גבוהה – היותו של היהלום החומר הקשה ביותר שיש, וכן מוליכות גבוהה לחום ושקיפות אופטית.
כיום, גמולוגים מנוסים מתקשים להבחין בין יהלומי מעבדה ליהלומים טבעיים. חוסר היכולת להבדיל בין השניים, מקורה בטכנולוגיה המתקדמת שבה מיוצרים יהלומים סינתטיים, המעניקה ליהלומים הללו את כל התכונות שהופכות אותם ליפהפיים ודומים כל כך ליהלומים טבעיים, עד שנדרש ציוד מיוחד כדי להבחין בהבדל.
האיכויות הייחודיות של יהלום סינתטי
בזכות תהליך הייצור המבוקר, ניתן לייצר גוונים ייחודיים של יהלומים ולהגיע לרמת דיוק מקסימלית בעיצוב תכשיטים בהתאמה, מה שהופך את היהלומים הסינתטיים לפופולריים במיוחד לשיבוץ בתכשיטי יוקרה שעוברים בירושה, בטבעות אירוסין ועוד.
יהלומים סינתטיים למעשה מספקים את כל היתרונות של יהלומים טבעיים, ללא החסרונות הקשורים בתעשיית היהלומים ה”מסורתית” אך המיושנת.
יהלומי מעבדה זמינים יותר לעומת יהלומים טבעיים, שנחשבים לנדירים ומספרם מוגבל. יהלומים סינתטיים ניתן לייצר בכמויות גדולות ועל פי הזמנה, מה שהופך את השימוש בהם לנוח הרבה יותר, בעיקר כאשר יש רצון לשבץ יהלום בתכשיט יוקרתי ולהתאים את עיצובו באופן מדויק לסגנון מסוים.
כרייה של יהלומים טבעיים עלולה לגרום לנזקים סביבתיים וחברתיים כאחד, בעוד שייצור יהלומי מעבדה ידידותי יותר לסביבה והתוצר הוא יהלום אמיתי, יפהפה ואיכותי.